Szerkesztési menüsor példa
Betűtípus
Sans-serif
Serif
Monospace
Fantasy
Stílus/Szín
Félkövér
Dőlt
Fekete
Kék
Piros
Zöld
Semmi
Felülvonás
Áthúzás
Aláhúzás
Szöveg igazítás
Balra
Középre
Jobbra
Sorkizárt
Méret
Kisebb
Nagyobb
Extra kicsi
Kicsi
Közepes
Nagy
Extra nagy
Fekete bodza: A fekete bodza vagy festőbodza a bodza nemzetség egyik, a Kárpát-medencében is elterjedt faja. Valaha felhasználták e növény minden részét a gyökerétől a kérgén át a leveléig. E hasznosítások többségét mára elfeledtük, ma leginkább csak táplálkozási és gyógyászati szerepe ismert. Virágait cukorral, citrommal és vízzel erjesztve finom, enyhén szénsavas üdítő italt kapunk. A frissen szedett virágok palacsintatésztába mártva kisüthetők, de szörp is készíthető belőlük. Bogyója szederrel vagy almával elegyítve lekvár főzésére alkalmas. Leves is készíthető belőle. A szárított virágaiból főzött teát meghűléses betegségek gyógyítására használják, mivel kiváló lázcsillapító, izzasztó és köhögéscsillapító. A bogyókból készített bodzabor ( gyümölcsborféleség) egyes vidékeken hagyományos szíverősítő. Helyenként pálinkát is főznek belőle – mivel ez a művelet igen munkaigényes, a bodzapálinka ritka és nagyon drága. Fontos! A zöld részeket, így a virág kocsányát is el kell távolítani, mert mérgezőek! Levelét az érés gyorsítására komposzthalmokba keverik. Rovarűző hatását ma a biokertészetekben hasznosítják.
További információk a fekete bodzáról